El sentit de les polítiques de joventut

Les polítiques de joventut són competència de les comunitats autònomes per l’Estatut d’Autonomia. No obstant això, les polítiques socials que afecten directament a les persones, han de ser polítiques de proximitat, adaptades al territori concret i les seues característiques, que generen sentiment de pertinença i comunitat. Però per tal de garantir l’equitat territorial, cal establir marcs de gestió a tot el territori que permeten coordinar territorialment l’acció sectorial de les administracions i articular un sistema d’equipaments i serveis especialitzats. 

Per tant, cal una estructura sòlida que delimite les competències de cadascuna de les administracions, les condicions i mínims de cadascun dels serveis i equipaments, i la dotació econòmica adequada per a la transferència i desenvolupament de certes competències. Ha de ser el govern autonòmic, de manera consensuada amb els municipis i els diferents agents socials a tots els nivells, qui establisca els criteris i línies generals i qui dote dels recursos mínims que garantisquen la universalitat de les polítiques.

Reunió del Consell Valencià de la Joventut amb la Vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mònica Oltra, i el Director General de l’Institut Valencià de la Joventut, Jesús Martí

La relació directa i les polítiques de proximitat aconsegueixen efectes sobre les condicions de vida i sobre la capacitat de les persones joves de desenvolupar projectes i interessos propis. A més a més, aquesta perspectiva de proximitat ha de ser real, l’administració (les professionals) han d’acostar-se a la joventut, ha d’eixir al carrer a conversar, observar, escoltar i, d’aquesta manera, vincular i connectar amb les persones per a poder acompanyar-les o facilitar els seus processos des de les seues inquietuds i necessitats, des de l’òptica de joventut. 

Açò vol dir fer una aposta de la municipalització de les polítiques de joventut a través, sobretot, de les polítiques afirmatives. La condició juvenil, les vivències i experiències, els valors, la cultura, la participació i compromís social, s’experimenten des de l’àmbit territorial més proper, al barri, al poble, al municipi. Actuar localment per al canvi global. 

Mentre que les polítiques de transició, que precisen de recursos econòmics elevats, de canvis estructurals, i de ingerència en altres departaments diferents al de joventut, precisen d’una intervenció des d’un àmbit superior al municipal pel desplegament competencial.

Per tot açò, és clar que cal una perspectiva interinstitucional, però també interdepartamental que afavorisca l’integralitat de les polítiques. I aquesta interdepartamentalitat passa per la transversalització d’aquestes polítiques, però una transversalització real i efectiva. De la mateixa manera que les polítiques de gènere precisen transversalitat i tenen un departament específic, les polítiques de joventut precisen també d’eixe departament, amb unes tasques pròpies que ja hem delimitat. Tasques a les que s’afegeix la de vetlar perquè la resta de departaments tinga una perspectiva juvenil en les línies, estratègies i serveis encaminats a aquest sector de la població. 

Ara per ara resulta gairebé impensable que una professional del departament de joventut dialogue en igualtat de condicions amb una professional de qualsevol altre departament. No obstant això, el reconeixement de les polítiques de joventut, i la professionalitat i capacitat de les persones que treballen en elles, han d’atorgar el dret d’ingerència (Montes, 2020) o el dret d’incidència que reconeix l’Estratègia Valenciana de Joventut

I, enllaçant a la idea d’incidència, és important que les polítiques de joventut estiguen travessades per la participació real i efectiva de les persones joves, que siguen protagonistes i puguen incidir en les polítiques que els afecten. Si es garanteix una educació en participació, si s’afavoreixen espais de participació, diàleg, reflexió i decisió, si es facilita l’experiència participativa en la joventut, s’estarà formant i capacitant a una ciutadania activa, crítica i conscient que participe en el disseny i creació de les polítiques que els afecten. 

En aquest sentit, és evident que la societat organitzada, que l’associacionisme juvenil, és un dels agents imprescindibles en les polítiques de joventut. Eixa joventut informada, formada i experimentada en participació, ha de tindre capacitat d’incidir. Per tant, ha de rebre el reconeixement d’interlocució i la responsabilitat de codecisió. A través d’estructures de participació com els consells de la joventut, formats per estructures de participació organitzada o informal (grups de joves).

Grup de debat entre diferents entitats juvenils, durant l’Assemblea del Consell Valencià de la Joventut

Altre dels principals agents socials, i un dels recursos necessaris per al desenvolupament adequat de les polítiques de joventut, tant des de les administracions públiques com des del teixit associatiu, son les professionals de joventut. Aquestes persones són les encarregades d’executar les polítiques a través del treball, remunerat o voluntari, i actuacions en activitats, serveis o equipaments de joventut. 

Però per a tindre al front de les polítiques persones capacitades i garantir la professionalitat, cal establir la formació específica (que a hores d’ara no existeix) i facilitar el seu accés. És evident que, segons l’àmbit territorial, l’equipament, la població diana, i altres factors, calen diferents perfils professionals que no poden recaure en una única figura. 

L’assimilació d’açò i la conseqüent dotació de recursos, investirien a les polítiques de joventut d’un prestigi i reconeixement tan necessari. Ja que, en la nostra història, les polítiques de joventut han estat supeditades a l’evolució econòmica i d’ocupació, sense considerar que les problemàtiques joves van més enllà. I que les retallades o les baixes inversions en les persones en el moment vital de major potencial formatiu i de creixement, no poden augurar una plena ciutadania activa, conscient i responsable.

Etiquetas: , , , , ,

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: