Més enllà de la compra i el lloguer

Us vull presentar la guia “Més enllà de la compra i el lloguer: guia sobre els models alternatius d’accés i tinença de l’habitatge” del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, publicada al 2018. És la continuació de la primera guia sobre els models alternatius d’habitatge elaborada anys enrere.

En aquesta guia s’exposen diferents vies d’accés a l’habitatge (més enllà de la compra i el lloguer) adreçat a les persones joves. La guia comença contextualitzant la situació actual d’emancipació de les persones joves al territori i, continua exposant les diferents alternatives a l’habitatge.

Les xifres reflecteixen una realitat preocupant, donat que només un 24% de les persones joves menors de 29 anys està emancipada (Font: La situació laboral de la joventut a Catalunya. Observatori Català de la Joventut. 2n trimestre 2018.). D’aquest 24%, més d’un quart d’aquestes persones joves reben un ajut econòmic per part dels seus familiars, donat que hi ha un nombre elevat de persones entre 20 a 24 anys que molt possiblement estudiïn lluny de les llars familiars.

Les característiques de l’àmbit laboral de les persones joves no emancipades (fins a 29 anys) són, principalment, relacionades al fet de que es troben en treballs molt precaris i temporals i, també, amb sous precaris que no permeten emancipar-se. Així doncs, aquestes característiques dificulten l’emancipació, per una part, i per l’altre la retardaren.

S’ha de tenir en compte, també, que els preus dels lloguers són molt elevats i, en moltes ocasions, poc accessibles a les persones joves.

Aquesta guia dona eines per a poder ajudar a les persones joves que vulguin emancipar-se, trobant una altra alternativa a les dues més conegudes i esteses (compra i lloguer).

Un dels més destacats és l’ associació Sostre Cívic, entitat que té la finalitat de promoure cooperatives d’habitatge en cessió d’ús. És una cooperativa que promou un model alternatiu d’accés a l’habitatge, mitjançant la divulgació, l’assessorament, la cerca de finançament, promoció i gestió d’habitatge cooperatiu en règim de cessió d’ús. Treballen per models d’habitatge no especulatius. (trobareu més informació a http://sostrecivic.coop/)

El model de la masoveria urbana és una altra alternativa al lloguer i a la compra. Aquest consisteix en un acord entre la persona propietària d’un habitatge que es troba en mal estat i la persona masovera que es farà càrrec de la vivenda i assumirà les despeses de la millora de l’habitatge.

Existeixen altres alternatives que s’exposen a la guia, com el dret de superfície, la copropietat entesa com la propietat compartida i propietat temporal, el cohabitatge, l’auto-construcció entesa dins del marc legal, entre d’altres.

És un molt bon recurs per a totes les persones joves –i no tant joves- que volen emancipar-se i no poden fer-ho, ja que ens faciliten altres alternatives interessants.

https://www.cnjc.cat/ca/associacionisme-juvenil/recursos/guia-mes-enlla-de-la-compra-i-el-lloguer

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: