Els joves i el sexisme

La quotidianitat de les joves

Si ens fem la pregunta: “Continuen patint les joves sexisme en la nostra societat?” A primer cop d’ull pensaríem que no. Les dones, gràcies a la lluita feminista, ha anat adquirint drets socials i polítics. Aparentment, les dones i els homes tenen els mateixos drets i deures. Però malauradament, continuem vivint en una societat patriarcal.

Tradicionalment, el patriarcat el podem definir com una organització social i cultural on la totalitat de les relacions socials són dominades per l’home. El patriarcat ha atorgat el poder al sexe masculí fent-los protagonistes de l’esfera pública, en canvi, les dones eren protagonistes de l’esfera privada, on eren les responsables d’ocupar-se a l’àmbit domèstic o reproductiu. Històricament l’imaginari social valorava que allò que realment tenia sentit socialment era el treball remunerat, sense tenir en compte el treball de les dones, un treball imprescindible i necessari per al benestar de les persones, la subsistència d’aquelles persones dependents i per altra banda, garantia del sistema capitalista. Ja que el treball reproductiu a més de generar força de treball, ha desenvolupat aquelles tasques que els homes no podien desenvolupar per les exigències del capitalisme. En canvi, la dona era invisibilitzada, sense cap reconeixement social pel seu treball, la càrrega simbòlica que patien i les desigualtats de gènere que rebien (i continuen rebent). Existint un imaginari col·lectiu que situava a l’home com el male breadwinner, un home independent on la seva família depenia d’ell i una famale housekeeper dependent a la figura masculina, submisa i socialment inútil. El patriarcat està interioritzat, impregnant les relacions socials i personals i que determinés la manera de comportar-se de les persones i com ser, d’acord amb el rol de gènere que tinguem atorgat.

Malgrat que pensem que en l’actualitat els/les joves no reprodueixen els rols de gènere, malauradament dades demostren que no és així.

En les següents imatges podem veure com durant la joventut les donen continuen rebent diferents agressions sexistes de diferents tipus.

Font: Observatori IQ, Dones, homes i la vida quotidiana.

Per tal de donar resposta a la pregunta que abans plantejàvem, la resposta és clara si dediquem cinc minuts a pensar quins són els rols que reprodueixen els joves d’avui dia i quines són les pressions que reben diàriament les joves d’aquest país. Si pensem en la quotidianitat d’una jove catalana, de seguida trobarem totes les pressions que es va trobant durant la seva vida: discriminació laboral, problemes de conciliació, les pressions estètiques que pateixen, en alguns casos el control social per part de les seves parelles i/o relacions emocionals tòxiques, la pressió social per fer el que s’espera socialment d’ella – la reproducció dels rols de gènere-, la cosificació del cos de la dona, les pressions que rep en l’espai públic pel fet de ser dona, l’assetjament sexual, la violència de gènere, etc.

El sexisme i el patriarcat continua imperant les nostres societats, on la violència masclista és la punta de l’iceberg del patriarcat. Una història que reflecteix la inseguretat que pateixen les dones és la història de Marina i la María José, dues joves argentines que van ser assassinades durant un viatge a l’Equador, dues joves que van ser assetjades a l’espai públic i posteriorment van ser assassinades.

Una jove va escriure una carta escrita en primera persona, que es va fer pública a les xarxes socials, per tal de denunciar la història d’aquestes dues joves.

Podeu llegir la notícia sencera aquí

Cada cop més, hi ha més campanyes virals que mostren les pressions quotidianes que pateixen les joves.

Un exemple va ser la campanya viral anomenada “No mesureu el valor de la dona per la seva roba”, es va difondre per la fundació feminista Terre des Femmes. En aquesta campanya es denunciava els prejudicis que pateixen les dones per la seva manera de vestir.

Dont-measure-clothes-campana-igualdad_MDSIMA20150321_0078_21

Una altra impactant campanya va ser la del vídeo anomenat #WomanNotObjects on denunciava campanyes de publicitat sexistes on el cos de la dona era cosificat i mostrant-les com un recurs de plaer sexual.

#WomanNotObjects

També s’han fet diferents campanyes virals amb vídeos sobre els comentaris que reben diferents joves caminant per diferents espais públics del món. Aquestes campanyes intenten donar resposta a la pregunta “Que pots passar si ets dona i camines pel carrer, especialment quan vas sola?”

En el següent vídeo es pot veure el cas d’una jove caminant per Manhattan

Podeu veure més vídeos sobre aquest tema en el següent article

L’imaginari col·lectiu dominant a la societat sobre la identitat femenina ha canviat, però encara queda un llarg camí per recórrer. Ja que tot i que els discursos dominants de la població giren entorn de la igualtat, la quotidianitat demostra tot el contrari, les joves continuen patint conflictes reals i simbòlics conseqüència de l’esfera privada, condicionant el seu futur. En l’esfera pública, la dona sempre perd, si es compara amb l’home.

Per això, el repte és eradicar amb el sexisme entre els joves. Però…com s’aconsegueix una societat lliure de sexisme i de patriarcat?

S’ha d’eradicar mitjançant l’educació i amb la socialització dels infants basada en la coeducació. Per tal d’acabar amb aquestes representacions simbòliques que posicionen a les dones en una posició de subordinació, naturalitzant com a pròpies de les dones aquelles característiques construïdes socialment i culturalment. En síntesis, el pas principal per posar fi a aquesta situació de subordinació de la dona, hauria de passar per un pla estratègic d’ educació, amb un canvi en la socialització de l’infant, per tal d’acabar amb l’hegemonia patriarcal.

 

Anuncios

Etiquetas: , , , ,

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: