Gènere i polítiques de joventut.

La necessitat d’incorporar les perspectiva de gènere en l’articulació de les polítiques de joventut a nivell local.

 

Seràs aquella que vas voler ser,

Seràs la tres voltes rebel,

Seràs un puny alçat al  vent

I tu, sols tu, faràs vibrar el cinc continents.

 

I tu, sols tu – El Diluvi

https://www.youtube.com/watch?v=YDafHsyyTNk

 

El passat 8 de març celebràvem el dia internacional de la dona treballadora amb més discreció del que, si ens permeteu dir, ens faria falta. Així doncs, la reflexió que a continuació us presento sorgeix d’algunes de les reflexions les darreres setmanes que han trobat el catalitzador en el 8 de març.

El darrer mes, en el si  les classes del màster hem estat treballant sobre les polítiques de joventut i concretament, sobre l’instrument de planificació i acció estratègiques que suposen els plans locals de joventut (PLJ). Com molts ja deveu saber, els PLJ parteixen d’una fase de diagnosi en que es detecten les necessitats i demandes de la població juvenil i a partir de les quals s’orienten les polítiques de joventut municipals. Per tant, els PLJ són una eina clau per l’actuació estratègica a nivell municipal. I si bé, com sabeu, les polítiques de joventut no acostumen a endur-se la part gran del pastís dels pressupostos, cal reivindicar la seva importància en la vida dels veïns i veïnes joves del municipi.

Doncs bé, tal i com us comentava, després de treballar al voltant dels PLJ, he trobat a faltar la incorporació del gènere a l’hora de planificar les accions estratègiques en joventut.

Parlo de no quedar-nos en la diagnosi, en la que constatem aquestes les diferències, sinó en la necessitat de traslladar-les als programes i accions que s’estan executant a nivell municipal.  I amb això no pretenc solament reclamar d’una vegada per totes les incorporació de la visió de gènere en les polítiques públiques si no justificar-vos aquesta diferència entre gèneres pel que fa a la joventut. Per això, cal que ens preguntem fins a quin punt els i les joves comparteixen les mateixes oportunitats durant en aquesta etapa del cicle de vida.

Tal i com exposa Moreno (2013) a partir de les dades de l’Enquesta de la Joventut de 2012 (EJC 2012) podem veure que només existeix igualtat d’oportunitats en la transició educativa i, per tant, persisteixen les desigualtats de gènere en la transicions laborals, domiciliàries i familiars. Així, malgrat les joves comptem amb un major nivell d’estudis i  s’emancipin abans que els seus companys estan més mal situades a nivell laboral (temporalitat, categoria socioprofessional  i ingressos) i segueix requeien en elles la major càrrega del treball reproductiu. L’autora ens apunta com malgrat el canvi generacional és evident en termes educatius, la socialització diferenciada per raó de gènere segueix condicionant les maneres de viure i pensar dels i les joves. Es a dir, malgrat que l’educació ha esdevingut una garantia per a la presència de les joves en l’àmbit públic, el patriarcat de la nostra societat les fa ser encara més presents que els seus companys en l’àmbit públic, i com això condiciona les seves transicions laborals i familiars.

Tinc la percepció que sovint, que la voràgine de la quotidianitat fa que quedi poc espai per a reformular les petites parcel·les de polítiques públiques que gestionen els municipi. No obstant, tal i com ens evidencien les dades, les diferències de gènere són una realitat evident del col·lectiu jove i que cal que abordem. Passem doncs, de les diagnosis evidenciadores i arremanguem-nos en un disseny ambiciós i compromès amb el gènere!

 

Bibliografia

MORENO, S. <<Gènere. Un anàlisi de les transicions juvenils des de la perspectiva de gènere>> A: Enquesta de la joventut de Catalunya 2012. Barcelona: 2013. P. 187-217.

Disponible en línia a: http://treballiaferssocials.gencat.cat/web/.content/documents/arxiu/publicacions/col_estudis/EJC_2_6.pdf

[última consulta: 16 de març de 2016]

 

 

Javier-Munoz-

Foto: Ilustración de Javier Muñoz per a la revista Papeles

Maria

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: