Joves i la sida. Entre la realitat i els programes de prevenció

Les campanyes del primer de desembre posen l’accent en la complexitat de la lluita contra el VIH i la sida.

Ahir, el primer de desembre celebràvem  el dia mundial contra la Lluita de la Sida i segur que tots vam veure bullir els mitjans de comunicació amb notícies i llaços vermells  o vam poder assistir a tallers i xerrades la possibilitat al nostre municipi que ens convidaven  a conèixer l’estat del virus. A Catalunya, molts joves i estudiants (sobretot els alumnes de tercer i quart d’ESO) van realitzat durant tot el dia xerrades i tallers sobre la Sida[1], al llarg del curs, des dels serveis de joventut es dur a terme accions per al coneixement i difusió d’una bona salut sexual.

Però quina és la incidència de la sida entre els joves?  Aquesta no és una resposta fàcil. Envoltada d’estigma i por, i secretisme la sida esdevé un misteri per als joves (i pels ciutadans en general), malgrat ser una malaltia real, amb noms i cognoms, que també afecta als joves.

Tot i que la lluita actual contra el VIH i la Sida queda lluny dels nivells dels anys 80 i 90 (amb un miler de morts a l’any) i que avui en dia els avenços científics permeten als malalts mantenir una esperança i qualitat de vida acceptables, la malaltia segueix sent segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) la segona causa de mort entre la població juvenil (entre 15 i 19 anys)[2]. Els estrall són localitzats a l’Àfrica Subsahariana, especialment a Sudàfrica, Zimbàbue, Nigèria, Kènia Moçambic, Malawi, Mali i l’Índia. I tot i que cal ser optimistas pel que fa al nombre de població que té accès als tractaments avui, i en especial les mares embarassades, i es treballa per l’erradicació de l’epidèmia el 2030,  els col·lectius locals alerten de que ara mateix qui es troba en situació crítica són els joves HSH (homes que tenen sexe amb altres homes) i les joves trans. Les raons són múltiples, però a la pràctica es tradueixen en el fet que no poden accedir als serveis de salut en igualtat de condicions que la resta de la població. Aquest fet fa parlar de la doble epidèmia; doncs no es tracta només de combatre la malaltia, si no de permetre que tothom sigui coneixedor del seu ceroestat.  En aquest aspecte, Marc Serena, amb el suport del diari Ara estrenaven ahir el documental interactiu “La Doble epidèmica”, un molt bon retrat de la situació a l’Àfrica Subsahariana. El trobareu disponible:

http://interactius.ara.cat/dobleepidemia/questionari.html

Però, quin és la situació a Catalunya? El fet és que és força difícil trobar dades que ens parlin dels joves i la sida. Tal i com dèiem més amunt, a l’hora d’abordar la sida s’obre un complex entramat de conceptes i situacions personals que fan molt difícil dibuixar l’escenari en el que ens movem. Tal i com reivindiquen  els col·lectius que lluiten pels drets de les persones seropositives enfocar el VIH només en les eines de la prevenció invisibilitza els estigmes i que hi ha darrere. Parlar de sida és parlar de gènere, de maneres de viure la sexualitat, de relacions de poder o d’heteropatriarcat. Per què la gent se segueix contagiant si els serveis educatius i de salut ens plantegen des de que som ben joves? Tal i com explica Montse Pineda[3], presidenta del Comité 1r de Desembre (que agrupa 24 ONG que lluiten contra el VIH) els missatges que s’utilitzen són molt lineals (utilitza el condó, fes-te la prova, etc.)  i es limiten a remarcar la vessant biomèdica i epidemiològica de la malaltia. “Les conductes de risc no són úniques ni senzilles, per tant cal prevenir-les en conjunt. Si es treballen per separ’t l’impacte de les campanyes serà petit” comentava Casabona[4], director del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre el VIH i Sida de Catalunya (CEEISCAT).  Per la seva banda, cal focalitzar les campanyes en els col·lectius que tenen més risc d’infecctar-se. “No es tracta de parlar de joves, sinó treballar amb aquells col·lectius amb risc potencial”, comentava en Ferran Pujol director del BCN Checkpoint.

 

cartell_dms2015_c1d-724x1024

 

Per tot això, cal que reflexionem sobre l’impacte dels tallers i programes de sexualitat que s’ofereixen als joves. Diem programes de sexualitat, però diem també gènere, trans-gènere, salut reproductiva i educació emocional. En un model d’escola que educa en els valors com és la nostra, basada en la coeducació i a favor de la igualtat de oportunitats sorprèn que la sexualitat i l’educació efectiva sigui pràcticament invisibles.

#doubleepidemic #revoltesambprevenció  #DiaMunidalSida #MIJS

____________________________________________________

[1] Tv3. “Joves i estudiants de secundària en una jornada sobre la sida”. [en línia]. TV3. 1 de desembre de 2015. <http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies/joves-i-estudiants-de-secundaria-en-una-jornada-sobre-la-sida/video/5568596/>  [Consulta: 1 de desembre de 2015]

[2]  Europapress. “El sida es la segunda causa de muerte entre adolescentes” [en línia]. La vanguardia. 1 de desembre de 2015. < http://www.lavanguardia.com/vida/20151201/30512557112/las-muertes-de-adolescentes-a-causa-del-sida-se-triplican-en-los-ultimos-15-anos.html >  [Consulta: 1 de desembre de 2015]

[3] Yustre, V. “Enfocar el VIH només en les eines de prevenció invisibilitza les desigualtats i els estigmes que hi ha al darrere” [en línia]. La directa. 1 de desembre de 2015.  <https://directa.cat/enfocar-vih-nomes-en-eines-de-prevencio-invisibilitza-desigualtats-estigmes-que-ha-al-darrere>  [Consulta: 1 de desembre de 2015].

 

[4] Martín, M. “Deu mesures per reduir el VIH” [en línia]. Ara. 1 de desembre de 2015.  http://www.ara.cat/premium/Deu-mesures-reduir-lepidemia-VIH_0_1454854550.html [Consulta: 1 de desembre de 2015].

 

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: