Crisi i Mercat Laboral

Quin futur laboral espera a la Joventut?

A l’any 2012 es va realitzar la darrera Enquesta de Joventut de Catalunya de la qual l’any 2013 se’n va treure un informe general, i tot just farà un any es va publicar un monogràfic que es centra en certs capítols de l’informe, focalitzats en l’anàlisi de les trajectòries dels joves d’entre 16 i 34 anys en els diferents àmbits de la seva vida.

Un dels capítols del monogràfic és el que escriuen Barranco, Bolívar, Verd, i Castelló (2014) que s’anomena L’impacte de la crisi econòmica en les trajectòries laborals de la joventut”. En aquest capítol els autors analitzen els principals canvis que s’han produït en les trajectòries dels joves arrel de la crisi econòmica, centrant-se en la transició al treball. Exposen que la crisi d’ocupació que viuen actualment els joves de Catalunya afecta a la quantitat i a la qualitat de la feina que realitzen aquestes persones d’entre 16 i 34 anys.

Per tant, donada la crisi estructural en la qual ens trobem, la situació dels i les joves en el mercat de treball va empitjorant, cada cop d’una manera més accentuada, amb taxes d’ocupació temporal més elevades, un mercat laboral amb més inestabilitat, amb menys garanties socials, amb més precarietat (baixos salaris, jornades laborals altament flexibles, etc.), amb mercats específics pels joves i altes taxes d’atur. Tot i que abans de la crisi econòmica el mercat laboral ja presentava altes taxes d’atur i de precarietat amb una inestabilitat major en els joves, les dones, els immigrants i els treballadors poc qualificats, amb la crisi aquesta situació ha augmentat, i trobem cada vegada més joves en aquesta situació.

D’aquesta manera els autors mostren com les trajectòries lineals i continues van perdent presència progressivament, passant del 64% dels joves que es van inserir a l’activitat abans del 1998 al 25,5% al 2012. I aquestes trajectòries lineals amb menys pes de la temporalitat i amb menys atur són les majoritàries entre els joves que es van inserir al mercat de treball en la segona meitat de la dècada dels 2000. En canvi, pel que fa a la població jove que s’han inserit al mercat laboral a partir del 2010, les seves trajectòries no són lineals, amb una alta taxa d’atur que representa el 87% del temps de la trajectòria, amb una alta inestabilitat que representa el 99% del temps de la trajectòria, o amb trajectòries molt marcades per la inactivitat. I aquestes són les situacions majoritàries actualment.

Però ens trobem ara en la situació? Si mirem les dades d’atur del 2014 trobem com a Catalunya, segons dades de l’Enquesta de Població activa, l’any es va tancar amb una taxa d’atur juvenil del 32,2%, lleugerament inferior a la de l’any 2013. I d’aquesta manera a partir de les darreres dades de l’Enquesta de població activa (EPA) recollides a l’Informe sobre la Situació laboral de les persones joves a Catalunya podem veure com la taxa d’atur s’ha mantingut força estable i amb poques variacions en els últims anys, i per tant la situació continua igual de fosca pels i les joves.

Finalment, podem dir que en aquest context de crisi les trajectòries de gran part del jovent queden truncades donat que no tenen estabilitat laboral, no poden emancipar-se, etc. Fet que per altra banda esta produint cada vegada més que els joves i les joves optin més per estudiar i allargar la formació o retornar al món educatiu novament, i que la taxa d’emancipació d’aquestes persones joves continuï amb una tendència a la baixa. Donada aquesta situació s’han de buscar solucions ja que amb les mesures que s’estan adoptant per sortir de la crisi s’està promovent encara més la precarització de la seva situació al mercat laboral. S’està formant a joves que quan es troben en edat d’inserir-se en el mercat laboral se’ls dificulta aquesta inserció o fins i tot se’ls obliga a marxar, i per tant, cal promoure un canvi en l’estructura del mercat laboral i en el sistema per poder avançar i millorar la situació actual dels joves i de la societat en general.

Juventud_pre-parada_-_Manifestación_15-O

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: