Adolescència i Patriarcat

Influència de les revistes per adolescents en la reproducció dels rols de gènere

Arrel d’una de les últimes classes amb en Pere Soler a la Universitat de Girona, vaig rellegir un article, publicat ara fa un parell de mesos, a Pikara Magazine, un magazine online que tracta temes de gènere. En aquest article, titulat “De Franco a Superpop. Enseñando a ser mujer por los siglos de los siglos”, s’estableix un paral·lelisme entre la coneguda Sección Femenina (revista per a dones durant la dictadura franquista), i la pluralitat de revistes, existents en l’actualitat, destinades i pensades per el mateix col·lectiu (Cosmopolitan o Superpop, entre d’altres).

És interessant veure com, tot i la diferència evident en el context polític i social, les nFeatured imageormes de comportament implícites en la nostra societat, continuen reproduint els mateixos estereotips i rols de gènere dominants en plena dictadura. Si analitzem, com fa aquest article, els estímuls que reben els i les adolescents en el seu consum d’oci quotidià, observem clarament com, a través d’aquestes revistes, es transmeten valors que fonamenten i legitimen el sistema patriarcal o, com apunta el propi article, heteropatriarcal.

Ja des de la infància, la perpetuació dels estereotips de gènere es fan evidents en l’educació dels nens i nenes, tot estigmatitzant aquells nens que no són masculins (marietes) i aquelles nenes que no són femenines (marimachos). Amb l’entrada en l’adolescència, aquesta situació es consolida gràcies a l’existència, entre d’altres elements, de revistes dedicades a la divulgació de pautes de conducta diferenciades en funció del binomi home/dona. Es tracta doncs de publicacions que, sota una aparent neutralitat i un canvi rellevant en la manera de comunicar-se amb les lectores, continua educant a les adolescents entorn l’imaginari franquista, el de la buena esposa, de manera explícita.

La no existència d’aquesta tipologia de revistes per als nois adolescents, i el propi contingut de les existents per a les adolescents noies, faciliten la interiorització d’un conjunt de valors i normes que no qüestionen les desigualtats de gènere i permeten la invisibilitat de la violència masclista. En l’article hi trobem la manera com es legitima la cossificació del rol de la dona, la centralitat de l’actitud femenina i, sobretot, la desigualtat en les relacions sexuals.

“Si tu marido sugiere la unión accede humildemente, teniendo siempre en cuenta que su satisfacción es siempre más importante que la de una mujer. Cuando alcance el momento culminante, un pequeño gemido por tu parte es suficiente para indicar cualquier goce que hayas podido experimentar. Si tu marido te pidiera prácticas sexuales inusuales, sé obediente y no te quejes” (Sección Femenina, 1958)Featured image

En plena dictadura no es pot parlar d’educació sexual però, tot i així, la informació rebuda estava clarament diferenciada per qüestions de gènere, on era la dona la qui restava a disposició de la voluntat i les necessitats de l’home i òbviament, totes les relacions sexuals havien de ser heterosexuals.

“Tú necesitas aprender cómo hacerle el amor de forma salvaje y apasionadamente a tu hombre para así mantenerlo siempre interesado en ti. El sexo es una parte muy importante en una relación. Esto es lo que te separa de ser tan sólo una amiga más de tu pareja” (Cosmopolitan, 2014).

Avui, l’educació sexual se suposa universal, igual com la llibertat d’elecció sexual, però el missatge que reben els i les adolescents continua semblant-se (i massa), al que rebien les seves mares i àvies. Per tant, animo a tothom a llegir-se l’article i fer una reflexió sobre els missatges que transmetem, com a societat, als i les nostres adolescents ja que, aquest tipus de publicacions, juguen amb l’elevada sensibilitat per determinats temes durant la pubertat i, alhora, entren en contradicció amb altres missatges existents, com la lluita per la igualtat de drets i/o el propi dret a la diferència dels individus.

link de l’artcile online: http://www.pikaramagazine.com/2014/11/de-franco-a-superpop-ensenando-a-ser-mujer-por-los-siglos-de-los-siglos/

 

Anuncios

Etiquetas:

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: