Relacions estretes

Joves i adults compartint el mateix espai.

“Hem de deixar prendre als joves decisions que no ens agraden” (Jaume Funnes)

Aquest és el títol de l’article que vaig tenir oportunitat de llegir no fa pas massa al diari ARA. L’article proposat és una entrevista que es realitza a Jaume Funes, psicòleg, educador i expert en adolescència. Es centra en la vsió força negativa que sovint els adults tenim sobre l’etapa adolescent. L’entrevistat utilitza algunes vivències personals per trencar certs esquemes que semblen molt fixats en la nostra societat. Esquemes relacionats amb la forma d’entre una etapa vital, en aquest cas l’adolescència, com a un tram de la vida sempre tempestiu, que comporta conflictes constants entre els adults i els joves, i que a més, sempre va acompanyat de tot un conjunt de mites, prejudicis i estereotips (sexualitat, ldrogues, rebel·lió…). És que els joves pensen només en això? La veritat és que no.Sin título

Certament existeixen algunes problemàtiques que cal treballar i tenir en compte durant l’època adolescent, però cal dir, que sovint, els adults no els hi posem gents fàcil.

En qualsevol ciutat, lloc o espai, nois i noies, adolescents i adults interactuen i es relacionen per diferents motius, però tan uns com els altres tenen formes diferents d’actuar i pensar. Els adults es veuen obligats a fer tot allò que s’espera de lafigura adulta, porten unes motxilles carregades amb un munt d’experiències (positives i negatives), i un munt de coses que desitjarien que els joves aprenguessin. D’altra banda, els joves estan envoltats d’un sentiment d’autosuficiència, d’autonomia, lligat a unes ganes immerses d’experimentar i descobrir tot allò que se’ls pugui presentar.

Resulta doncs, una relació estreta però complicada. L’educació dels joves és el resultat en gran part, de la percepció que els adults en tenim d’ells i com som capaços d’interpretar el seu món. Així doncs, segons les nostres interpretacions o visions serem capaços d’interpretar els seus comportaments, i negarem o descobrirem les seves potencialitats. Destacant que les persones som, en gran part, allò que ens adjudiquen, la confiança que ens donen, i que això s’accentua encara més, en una etapa on la creació de la pròpia persona (el propi jo) es troba en plena constitució.

Si a un adolescent li sembla bé el món absurd de l’adult és que l’hem domesticat i no pas educat.” (Jaume Funes).

Sin títuloAquesta frase que pronuncia Jaume Funes en els seu article, crec que defineix bé aquesta relació, i  posa en evidència el motiu pel qual és imprescindible que els adult confiem amb el nostres joves. Identificant-los com a veritables partíceps en la promoció i desenvolupament de la cultura.

L’escola, com institució encarregada de conservar i transmetre els valors que identifiquen una cultura determinada, ha de ser capaç d’esdevenir un espai de creació de la llibertat, on les noves generacions puguin gestionar el seu futur. Un futur, que ja no pertany l’escola, sinó a una part de la població més jove que serà l’encarrega de transmetre els valors que marcaran la cultura. En aquest punt doncs, és on la joventut juga un paper importantíssim, i on tota, absolutament tota la població, ha de dipositar-hi la seva confiança. Confiar en els nostres joves i evidentment escoltar-los, esdevé essencial per a la creació de nova cultura, és a dir, per a la continuïtat de tots els valors que volem que segueixen perdurant en la nostra societat.

ultima

Us animo a tots a fer una rellegida a l’article proposat, o veure el vídeo de l’entrevista, a reflexionar i treballar per a una millora de les relacions entre joves i adults. Perquè els nostres joves d’avui són sense cap dubte, el futur de demà.

http://www.ara.cat/premium/societat/Jaume-FunesPSICOLEG-EDUCADOR-PERIODISTA-Hem_0_1181881869.html

Articles relacionats:

http://www.ara.cat/premium/Passen-sobreprotegits-abandonats_0_1181881830.html

 

Anuncios

Etiquetas: , ,

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: