Com eduquem en les drogues? Jornada de Prevenció de l’abús de drogues: accions transversals.

El proper divendres 23 de gener de 2015 la Xarxa Local de Drogodependències organitza per sisena vegada un punt de trobada per a professionals en l’àmbit de la joventut sota el títol “Jornada Prevenció de l’abús de drogues: accions transversals”. La trobada es durà a terme a l’Auditori de l’Edifici Migjorn, Recinte Mundet de Barcelona; l’objectiu de la jornada és el de posar en comú coneixements que serveixin per elaborar estratègies i nous models al voltant de la prevenció de drogodependències a nivell local. Aquestes jornades serviran per mostrar les noves eines desenvolupades per les comissions de treball integrades per tècnics i investigadors socials, generades per la Diputació de Barcelona. Una de les qüestions que es donaran a conèixer són estratègies dissenyades a partir del coneixement del fenomen per tal d’unificar criteris i directrius, estandaritzant així les actuacions a nivell provincial. A més a més de la presentació de les guies, la jornada comptarà amb ponències d’experts al voltant de la legislació actual sobre prevenció i les estratègies a nivell familiar; així com també es presentaran projectes que s’estan duent a terme a ajuntaments i entitats locals en aquest àmbit.  La jornada està adreçada a professionals i regidors de l’àmbit de la joventut així com a tècnics/ques i membres d’entitats locals de la província de Barcelona.

PROGRAMA

8.45h Recepció i lliurament de documentació

9.15h Inauguració a càrrec de Josep Oliva i Santiveri, diputat delegat de Benestar Social, Salut Pública i Consum de l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona, i de Joan Colom i Farran, subdirector general de Drogodependències del Departament de Salut de la Generalitat.

9.30h Conferència: “Adolescents, prevenció i legislació actual” a càrrec de Mª Rosa Paino Lafuente, advocadessa i vocal de la Comissió de Drogues de l’il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona.

10.30h Pausa

11h Experiències en prevenció: es presentaran tot un seguit de projectes socioeducatius al voltant de la prevenció en l’àmbit local

  •  Presentació Guia de continguts de la intervenció educativa en cànnabis,a càrrec de Sara Valmayor Safont, psicòloga de la Salut de PDS-Promoció  i Desenvolupament Social.
  • Programa “Pit-STOP”. Projecte socio-educatiu de joves expulsats de l’IES. Consell Comarcal del Bages,a càrrec de Sílvia Canals Masferrer, tècnica de joventut de l’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet.
  • Programa “Servei Responsable”. Prevenció de les drogodependències i reducció de riscos associats als consum d’alcohol en l’àmbit comercial i comunitaria càrrecd’Àgata Gelpí Lluch, directora de l’Àrea de Benestar social, Salut Pública i Consum de l’Ajuntament de Manlleu.

Presentació: Adrià Pagès Mimó, cap de Serveis Socials de l’Ajuntament de Matadepera.

12h CONFERÈNCIA Educació en valors: Acció Preventiva a càrrec de Joan Antoni Melé Cartañà, vicepresident de la Fundació Triodos.

Presentació: Salvador Gausa Gascón, coordinador en l’àmbit de Benestar Social, Salut Pública i Consum de l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona

13.30h Cloenda

QUÈ ÉS LA XARXA LOCAL DE PREVENCIÓ DE LES DROGODEPENDÈNCIES?

És una agrupació d’ens locals a nivell d’ajuntaments i entitats del tercer sector que treballen en prevenció en l’àmbit de les drogues. Aquesta xarxa està impulsada per la Diputació de Barcelona amb la finalitat d’esdevenir un punt de trobada a nivell provincial per facilitar la interconnexió i la comunicació amb una visió municipal que serveixi per elaborar una diagnosi del marc actual i redactar models de referència. Per a tal objectiu organitza trobades d’intercanvi de coneixements i genera comissions de treball que desenvolupen investigacions per produir coneixement que serveixi de base per al disseny de polítiques de prevenció.

PER QUÈ SÓN IMPORTANTS AQUESTS ESPAIS?

És molt important crear aquests punts de trobada perquè és a partir de la relació entre coneixement, realitat i acció que es podran desenvolupar estratègies útils que permetin prevenir consums problemàtics. Sovint als diaris veiem com se’ns mostren notícies alarmants en relació als consums de drogues com l’alcohol i el cannabis dels més joves. Joves i drogues és un binomi al qual se’n fa referència en gran mesura en els mitjans de comunicació i en molts dels discursos en que es sustenten les polítiques prohibicionistes. En l’actual tessitura de la irrupció dels clubs cannàbics i l’augment d’acceptació del consum recreatiu de cànnabis; així com també en un context on tabac i alcohol són substàncies normalitzades socialment, és necessari qüestionar-nos com ensenyem als i les joves l’univers de les drogues, en tant que està present en la nostra societat. A més, és necessari també oferir una informació clara i objectiva, sense caure evidentment en banalitzacions ni dramatismes; posant de manifest els riscos però contextualitzats. És important doncs generar polítiques transversals, no només amb una mateixa direcció, també amb un mateix plantejament inicial compartit.

Per aprofundir en aquests temes es recomana la lectura de Jóvenes y Riesgos: unas relaciones ineludibles (Bellaterra Edicions, 2011) de l’antropòleg Oriol Romaní, manual must per als que treballem en joventut. A més, us convidem també a participar de les jornades, entreu al link per formalitzar la inscripció i obtenir més informació de les jornades:

Inscripcions Jornades Aquí

Per conèixer la Xarxa Local de Prevenció de Drogodependències podeu consultar el seu web:

https://www.diba.cat/web/benestar/spott/xarxa_drogues

Us deixem també un link amb la Guia Propostes per a l’abordatge educatiu del cànnabis amb Joves, editada pel Departament de Salut l’any 2007, on podreu trobar diversos materials i informacions interessants:

http://hemerotecadrogues.cat/wp-content/static_docs/guia-cannabis-definitiva1[1].pdf

Us oferim també un petit vídeo elaborat per estudiants del Grau d’Educació Social de UVIC sobre Consum Responsable: https://www.youtube.com/watch?v=jlqHjPs_D5w

Anuncios

Etiquetas: , , ,

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: