Joves, internet i política

Un triangle en lluita

Avui dia els joves utilitzem internet i les xarxes de forma molt diversa. Jóvenes, internet y política és un estudi publicat pel “Centro Reina Sofia sobre adolescencia y juventud”, el qual pretén oferir les bases per a un projecte més ampli sobre la relació existent en l’actualitat entre els tres conceptes que el mateix títol presenta. L’estudi planteja internet com un espai per a la “nova política” on s’analitza aquesta nova realitat informativa, de mobilització i d’acció política desplegada pels joves del país. Però, com definim el col·lectiu de persones que forma part de “la joventut” actual en el nostre país? El pas de la infantesa a l’edat adulta no ve únicament condicionada per factors biològics, sinó que els factors socials hi juguen un paper molt important. Un individu es considera que està en l’etapa de joventut quan és capaç de prendre decisions personals per ell mateix i quan hi ha una desestanderització i diversificació dels itineraris que fins ara seguia. És important senyalar el fet que s’està prolongant l’etapa de joventut per diversos casos, com l’accés a estudis superiors, la dificultat d’emancipar-se, el retràs en la incorporació al mercat laboral, entre d’altres. És evident, doncs, que aquests fets es deuen a l’estat actual del nostre país provocada per la crisi que va començar l’any 2008 i que avui dia s’ha convertit en una nova situació de vida de la que hem d’aprendre a sobreviure. No és estrany, doncs, que els joves, el grup de persones més afectades per aquesta situació, manifestin el seu enfado i rebuig cap a la funcionalitat de la nostra societat creada pels adults. I, un dels fenòmens més importants i amb més força que s’està estenent al nostre voltant són les mobilitzacions polítiques amb motiu de demanda de canvis en el model econòmic, social i polític que governa el nostre món actual globalitzat.

as

A Espanya, el 15M és potser la mostra més significativa d’aquesta nova onada de mobilitzacions a les que han seguit altres iniciatives i experiències amb una important implicació de la població jove. En aquesta línia, doncs, l’estudi ens mostra què s’entén per política i quina relació manté aquesta amb la joventut. Les concepcions aristotèliques entenen la política com activitat a través de la qual els ciutadans deliberen sobre allò que els afecta de forma col·lectiva a través de la cooperació. D’aquesta manera s’entén que la política ha d’ocupar un lloc central en la vida dels ciutadans, té un caràcter educatiu i s’orienta a la col·laboració d’allò que és comú. Les concepcions maquiavel·listes, en canvi, entenen la política com el conflicte entre interessos contraposats i la lluita pel poder. I el poder, com el concebem? Qui té el poder? Segons Hanna Arendt, el poder és la capacitat humana per actuar en comú. A partir d’aquesta definició, s’entendria que el poder el té el col·lectiu de persones que lluiten junts per canviar allò que no funciona, allò que no aporta un benefici comú. Però, en l’estat de “democràcia” o de “benestar” en la que vivim –i ho escric entre cometes perquè és totalment qüestionable-, qui posseeix el poder no és, per dir-ho d’alguna manera, els governats (el poble) sinó els governants (els polítics).

 

únete

A grans trets, podríem dir que l’estudi emmarca dos elements importants comunes en les societats occidentals en general i a Espanya en particular: la crisi econòmica-financera de 2007 i la revolució tecnològica d’Internet. Tanmateix, dóna importància a la transició d’una economia productiva a una economia amb forts components financers, aprofitant el ràpid canvi tecnològic, les facilitats d’evasió, l’elusió fiscal, la pèrdua de centralitat i l’estabilitat del treball com a component bàsic d’estructuració social. En relació amb la política, els joves mostren una politització vinculada a temes materials i substantius, els quals els afecten de manera especial a ells i a la societat: l’educació, el treball, la corrupció, la falta de mitjans d’intervenció i participació. Es diu, doncs, que els joves veiem com el món en el qual dirigim els nostres esforços es desfà, entenent que són els polítics part del problema més que de la solució. Es posseeix, doncs, una visió més horitzontal de l’activisme polític i es rebutja la professionalitat política. Amb tot això, Internet està present en aquest escenari per ser una finestra al món de informació, de l’acció i de la relació. És concebuda com a esfera pública on viure, emocionar-se i actuar i interactuar per intentar canviar quelcom.

Animo a tots a fer una llegida a l’estudi Jóvenes, internet y política, el qual us el podeu descarregar gratuïtament al l’enllaç clicant sobre la paraula “l’estudi”.

Anuncios

Etiquetas: , , , ,

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: