Ser jove i dona. Al marge del marge.

La crisi en el futur de les joves.
En el context actual de crisi, la manca de recursos laborals per encabir la inversió en educació pública feta per l’Estat, és un fet perjudicial per al desenvolupament del país. La població més afectada per aquesta situació és la joventut, ja que la proporció de persones joves amb estudis i sense feina (o sense feina qualificada) és molt alta.
Ara bé, si diseccionem aquest sector de la població (joves amb estudis superiors, entre 25 i 34 anys, en situació d’atur o precarietat laboral) i la dividim en sexes, descobrim que el subsector que més ha patit les conseqüències de les polítiques en matèria d’educació i treball ha estat el de les dones.
Segons les estadístiques de l’IDESCAT, a Catalunya, el 39,6% de les dones de 25 a 34 anys tenen una formació acadèmica de tercer grau (estudis universitaris) mentre que el 26,8% dels homes conformen aquest sector. A Espanya, la diferència és proporcionalment semblant, mentre que la població jove masculina formada és d’un 24,4%, la població femenina és del 36,8%.
Com destaca l’INE, el 49% de les ofertes de feina són per a titulats i un 35% per a persones amb ensenyament obligatori (E.S.O).
Si creuem les dades, les joves, amb major número de població amb estudis superiors, deurien tenir proporcionalment, tal com marquen les estadístiques, més presència en el món laboral. Però, al contrari de tot pronòstic, segons l’IDESCAT, la taxa d’ocupació d’aquesta franja d’edat en homes és del 65,1% mentre que en dones és del 61,3%. Un 3,8% menys. Quasi 4 punts percentuals inferior a la dels homes.
Tot i que la proporció de població activa entre sexes no és molt desigual, resulta alarmant quan tenim en compte la proporció de població amb estudis superiors per sexes i l’evolució de l’atur de 2011 a 2013, on en homes ha pujat un 1,5% mentre que en dones ha pujat un 3,8%.
Aquest fet es deu, tal i com assenyala l’article de Charo Nogueira y Carmen Morán La crisis se ceba con las mujeres (El País, 7/03/2012), a que les retallades en l’estat del Benestar i la reforma laboral implantada han deixat al gènere femení amb més desigualtats laborals de les que ja tenien.
Per una banda, la supressió de la Llei de la Dependència ha propiciat que moltes dones hagin hagut de deixar els seus treballs per tenir cura de familiars dependents. Per altra banda, les reformes laborals que donen més llibertat als empresaris en els contractes de jornada parcial, al que s’acollien majoritàriament dones, fa que aquest sector quedi desemparat en la conciliació entre treball i les obligacions “domèstiques”.
Al no haver-hi tampoc ajut social en aquest últim aspecte, ni cultura igualitària en termes de la llar, les dones acaben deixant de banda la seva independència econòmica per dedicar-se a aquests buits, disminuint, també, la seva autonomia econòmica, requisit indispensable per aconseguir la igualtat entre gèneres.
Tenint en compte aquesta situació, es podria parlar també de fracàs en el sistema educatiu en termes de desigualtat de gènere. La poca participació de la dona en el món laboral, pel que ha estat formada, hauria de promoure nous plantejaments en polítiques educatives.
Si en l’educació familiar els joves no reben la suficient formació per fer front a la desigualtat de gènere en la conciliació familiar, s’hauria de contemplar aquest aspecte a l’hora de dissenyar els programes educatius.
Que els joves prenguin consciència de la realitat de gènere és una assignatura pendent per a que puguin combatre la crisi. Repartir el pes de la responsabilitat familiar possibilitaria la creació de noves fórmules de conciliació laboral, fent més eficients les microeconomies familiars, a l’hora de disminuir els efectes de la precarietat laboral en elles.

Bibliografia

http://www.eldiario.es/clm/palabras-clave/mujeres-perjudicadas-crisis-Espana_6_325877450.html

http://sociedad.elpais.com/sociedad/2012/03/06/vidayartes/1331064083_564938.html

http://www.idescat.cat/

http://www.ine.es/

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: