I de tant en tant, per què no fer-ne un reconeixement?

Catalunya és un país amb una àmplia tradició associativa juvenil. L’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), xifrava el darrer any un total de 1.967 associacions juvenils al nostre territori. Com també mostra l’estudi estadístic esmentat, les associacions de joves giren entorn àmbits molts diversos; però totes elles comparteixen una organització i gestió interna formada per joves, un funcionament democràtic i no presenten afany de lucre.

El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) és la plataforma d’associacions juvenils i de consells locals de joventut del territori català; per tant, aglutina dins seu un seguit d’associacions juvenil catalanes, actualment 90, amb els objectius de seguir fomentant la participació, de coordinar tot aquest teixiu associatiu juvenil tan ampli i complex i, sobretot, actuar com a interlocutor entre les administracions públiques i l’associacionisme en tot allò que fa referència a la joventut, tasca imprescindible en el context sociopolític actual.

Per altra banda, moltes de les 90 associacions que actualment formen part del CNJC són també alhora aglutinacions d’altres associacions, ja sigui a nivell territorial, com és el cas clar dels Consells Locals de Joventut; o a nivell de tipologia, com és el cas d’Esplac, que té adherides moltes entitats dedicades al lleure.

D’aquesta necessitat d'”associacionisme d’associacions“, de la qual n’és un clar exemple el CNJC, voldria fer-ne una lectura en clau social: els joves no únicament ens agrupem per canalitzar les nostre inquietuds, compartir els nostres interessos, gaudir del temps de lleure o desenvolupar una tasca social en el nostre context més immediat i amb les persones més properes, sinó que ens agrupem i involucrem en un escenari molt més ampli, i com a generadors del canvi social. Els joves volem ser partícips d’aquest canvi perquè hi tenim molt a dir, perquè som conscients que aquesta no és la societat que volem i sabem que som capaços de contribuir en el disseny d’allò que voldríem que fos. Per tant, es pot dir que els joves hem trobat en aquesta interrelació d’associacions una manera de participar i contribuir en el context sociopolític actual amb més pes. Els joves “participem per transformar“, tal com mostra el següent vídeo de la campanya #hitenimdret engegada pel mateix CNJC a favor del dret a decidir (aprofitant la conjuntura sociopolítica d’aquesta setmana): http://www.youtube.com/watch?v=vdb6MHwYA5k

Estic segura, o almenys això em demostra l’experiència, que la gran majoria dels joves que formem o hem format part d’una entitat podríem passar-nos hores i hores parlant dels beneficis que ens ha brindat la vivència a nivell individual, però també de l’enorme satisfacció i realització personal que es sent en veure que les petites accions sorgides d’aquest associacionisme són satisfactòries a nivell social.

És per tot això que cal considerar de vital importància la tasca dels joves en les associacions, i de tant en tant, per què no fer-ne un reconeixement?

El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya  té obertes aquest novembre dues convocatòries de reconeixement a projectes realitzats per entitats juvenils:

Per una banda, el Concurs 1% per a projectes de transformació Global, dotat d’un premi econòmic de 4.277€ corresponent a l’1% del pressupost anual del 2014 del CNJC, que enguany prioritza aquells projectes que de manera àmplia treballin en l’àmbit artístic i cultural. (Bases Concurs 1% per a Rrojectes de transformació global)

I, per altra banda, els Premis de l’Associacionisme Jove Català que enguany arriba a la 13a edició i consta de tres categories: premi a la trajectòria, premi al projecte o activitat associativa i premi a la iniciativa transformadora. (Bases Premis de l’associacionisme Jove Català)

Darrere aquestes convocatòries s’entreveu l’impuls juvenil del nostre país. De ben segur, els projectes i associacions premiades i reconegudes seran un clar reflex de la joventut catalana.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: