Sense escàndol no hi ha titular

L’any 2006 l’opinió pública catalana es posava les mans al cap i exclamava que una cosa així no podia tornar a passar mai més. Esclatava a 5 columnes el Cas Alba, la història d’una nena que amb només 2 anys, havia rebut uns maltractes brutals en l’àmbit familiar. El país sencer va seguir en directe l’evolució de l’Alba i va saber que seria ingressada en un Centre d’Acollida de Menors.

Després d’hores i dies de morbo televisat, l’Administració va refer uns protocols que accentuaren la prevenció en casos de possibles maltractes a infants. S’hi destinaren gran quantitat de recursos. Llavors érem rics, podíem gastar, endeutar-nos, cobrar comissions i ningú preguntava. I així va ser com la Senyora Prevenció  va omplir els centres de menors catalans d’un bon grapat d’infants pels qui ningú més preguntaria durant molt de temps. L’Alba estava bé, els menors del país protegits i un nou tema (que, com el de l’Alba, segurament ningú ja recorda)  prenia el relleu en l’agenda mediàtica.

L’any 2009, durant el desembre, quan miraculosament gran nombre d’individus en les nostres societats occidentals senten de cop, com la bondat i la compassió els brollen de l’interior, l’opinió pública catalana i l’espanyola es posaven les mans al cap i exclamaven que una cosa així no podia tornar a passar mai més. Amnistia Internacional va denunciar maltractes sistemàtics en diversos centres terapèutics de menors de Catalunya, Madrid i Andalusia, comunitats que concentren el 55% d’aquests tipus de centres a tot l’Estat. Segons denunciava l’informe, entre els càstigs més freqüents hi havia “emmordassar als nens en una cadira a la intempèrie, privar-los d’aliment, tancar-los en cel·les d’aïllament, prohibir les visites familiars”, així com “contencions físiques (subjeccions), mecàniques (lligams) o farmacològiques (medicació forçada com a mesura sancionadora)”.

Com és habitual al nostre país, ningú va dimitir després d’aquestes revelacions i l’Administració es va limitar a fer el llistat de mesures que prendria perquè “mai més es repeteixin fets com aquests que ningú coneixia”. Arribat aquest punt un comentari sobre l’anterior frase comodí, salvadora de polítics, ¿no trobeu que s’assembla bastant a la que ahir va deixar anar al Senat espanyol el Sr. Mariano Rajoy per disculpar-se dels nous escàndols per corrupció? Curiós.

I per què, avui 29 d’octubre de 2014, és un bon dia per recordar aquestes dues notícies que van sacsejar l’opinió pública el 2006 i el 2009? Doncs perquè actualment els infants i joves tutelats per l’Administració tenen hipotecat el seu futur com mai abans l’havien tingut. Les retallades sostingudes des de l’inici de la crisi econòmica actual, ens han retornat en un escenari en que educadores i educadors han de recomanar a joves amb gran potencial que no vagin a la universitat ja que, amb l’augment de taxes i la reducció dràstica d’ajudes i beques específiques, difícilment podrien fer-se’n càrrec. Menjar de pèssima qualitat, zero activitats extraescolars, professionals que poden estar dos mesos seguits anant a treballar sense cobrar…  i per estalviar encara més, contenció al nucli familiar sempre que es pugui.

Centenars de joves tutelats en situacions llunyanes al que seria desitjable, centenars de joves tutelats que es veuen empesos al precipici quan fan  18 anys, disposeant només d’un acompanyament del que, la majoria d’ells i elles,  no podran gaudir fins gaire més enllà dels 19…  I per què els mitjans de comunicació, que han demostrat poder preocupar-se tant pel cas dramàtic d’una sola nena o dels residents maltractats en uns pocs centres, no posen mai a l’agenda la situació d’aquests centenars de joves?

Arribats a aquest punt ningú descobrirà la sopa d’all. Ens coneixem tots prou bé tots plegats. Tothom comença a tenir clar que, sense escàndol  no hi ha titular.

 

  • A la pel·lícula Fuerte Apache podem veure una reproducció de la dinàmica d’alguns Crentres Residencials d’Acció Educativa (CRAE).

Enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=WeyO4uak7o0

 

  • Informació institucional de la Generalitat de Catalunya sobre infància i adolescència.

Enllaç: http://benestar.gencat.cat/ca/ambits_tematics/infancia_i_adolescencia

 

  • Organitzacions socials en lluita.

Enllaç: http://defensemacciocomunitaria.wordpress.com/2014/09/22/questionari-sobre-lestat-del-funcionament-dels-serveis-a-la-infancia-i-ladolescencia/

Anuncios

Etiquetas: , , , , , , , , , ,

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: