La joventut en temps de crisi

Nou Monogràfic de la revista del Col·legi de Politólegs i Sociòlegs de Catalunya

Jóvenes Sin Futuro. Font: JSF

Jóvenes Sin Futuro. Font: JSF

A ningú se li escapa les transformacions socials que s’estan produint al llarg d’aquests anys marcades i accentuades, sobretot, per la crisi capitalista que vivim. D’entre aquestes transformacions, la joventut i amb ella les seves trajectòries, en poden esdevenir una de les més importants. El objectius marcats per a la joventut, com a mínim a occident, de formació ecolar, emancipació domiciliar-familiar i emancipació laboral que havien de permetre superar el període juvenil per esdevenir en una etapa adulta, s’estan veient totalment qüestionades per un període on les greus conseqüències econòmiques produeixen que els i les joves no puguin continuar la seva formació per manca de recursos o que es vegin obligats a continuar-la per manca de sortides laborals, que no puguin emancipar-se fins arribats als 30 anys o un cop ho hagin fet es vegin obligats a tornar a casa (trajectòries yo-yo); i fins i tot, que es vegin perduts en mig d’un mercat laboral que es troba sobrat de mà d’obra que espera el seu torn per assumir feines que en el cas dels joves la seva majoria es veuen caracteritzades per la temporalitat.

Tenint en compte aquestes qüestions, i basant-se en l’Enquesta a la Joventut de Catalunya 2012 (els resultats de la qual s’han publicat recentment), el Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya a través de la seva revista Àmbits, presenta un monogràfic titulat La joventut en temps de crisi amb la voluntat d’abordar aquestes qüestions.

Des d’una primera mirada global amb l’article de Pau Serracant fins a una anàlisi més concreta d’aquestes trajectòries, el monogràfic toca temes tant interessants com les desigualtats territorials, la cultura i l’oci del jovent en crisi o les desigualtats per qüestions migratories. En el seu conjunt, esdevé una eina important d’anàlisi d’una societat en crisi en la qual els i les seves joves es veuen directament afectades per aquesta.

Es tracta doncs d’una eina més per entendre els nous comportaments dels i les joves a Catalunya, així com els comportaments que es podran donar en un futur no molt llunyà. Cal restar atents i atentes per com es segueixen desenvolupant aquestes trajectòries i transformacions, per a seguir intentant respondre amb el màxim encert des dels diferents òrgans que incideixen en les polítiques públiques orientades a la joventut per tal de poder facilitar a aquesta la seva pròpia trajectòria i el seu propi desenvolupament.

En definitiva, una lectura més que recomenable!

Enllaç amb el monogràfic:

ambitscolpis.com/la-joventut-en-temps-de-crisi/

Anuncios

Etiquetas: , ,

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: