Els Joves i el Treball Comunitari

El col·lectiu jove com a eina clau promotora de l’acció comunitària convertint les situacions de crisi en oportunitats.

 En l’actual crisi sistèmica (econòmica, financera, social, política, etc.) que afecta sobretot l’àmbit social la societat s’ha hagut d’organitzar per tal de poder de forma conjunta intentar pal·liar els conflictes i les problemàtiques com a conseqüència de la crisi. Com resposta positiva a aquest fet han anat emergint una sèrie de propostes mitjançant un model de governança basat en la participació de tots els actors. En l’àmbit local la dimensió comunitària pren un paper molt important com un recurs de la política però també un recurs polític al serveis de la ciutadania.

image_large

Segons Llena, Parcerisa & Úcar (2009), l’acció comunitària no és quelcom nou sinó que fa més de mig segle que desenvolupen accions comunitàries de diverses tipus però, no ha estat fins els últims anys que s’ha produït un important utilització generalitzada de l’acció comunitària que s’entén i es desenvolupa de maneres diferents.

El terme acció comunitària és molt debatut entre professionals i acadèmics però recolzo la idea de que l’acció comunitària és la dinamització de relacions socials de cooperació entre dos membres d’un determinat àmbit de convivència a la ciutat (barris o escales de veïns, centres o projectes educatius i sanitaris, esportius, etc.) per aconseguir millorar el benestar quotidià de les persones (Barbero & Cortés, 2005).

Alguns comportaments o accions emergents que considero que es produeixen en aquestes situacions podria ser l’emprenedoria. El paper dels joves davant de la forta crisis que afecta el desenvolupament comunitari és on els joves poden intervenir o quan se’ls dóna un nivell important de confiança i valor. Segons la Revista d’Estudis de Joventut (2012), és en aquests moments una oportunitat pel país però també una necessitat que els joves emprenguin, concepte que està molt en ús en l’actualitat. La meva postura davant del que diu l’INJUVE (2012) és en oposició segons la perspectiva com entén el concepte d’emprenedoria. La revista entén el concepte emprendre des d’una basant econòmica i empresarial i no és la perspectiva que personalment vull expressar en aquest context. Així doncs,  l’emprenedor és el nou protagonista clau per impulsar processos de canvi social sobretot dels sistemes científic, polític i econòmic dels últims anys (Pfeilstetter, 2011). La definició que proposa Pfeilstetter (2011) s’aproparia més al meu concepte d’emprenedoria i del concepte que personalment m’agradaria plasmar en relació a la matèria. Com bé exposa Pfeilstetter (2011), l’emprenedor és clau en èpoques concretes per tal d’impulsar canvis socials i per aquests motiu els joves, com exposava l’INJUVE (2012), són claus per desenvolupar canvis en el sistema i en aquest cas des de la perspectiva d’emprenedoria social.                                                   L’emprenedoria social, molt emprada també en l’actualitat, és aquella on els resultats finals no són valors financers sinó valors socials i és concebut com un mot positiu. Dins de l’emprenedoria social podríem incloure també l’economia social on es genera una economia plural. Alguna iniciativa d’economia social podrien ser els bancs del temps, com un acció comunitària.

El paper dels joves en aquestes pràctiques emergents en situacions complexes com és la crisis, als joves se’ls atorga el paper d’emprendre socialment casi com a salvadors de la situació actual. Personalment, el paper que juguen els joves s’iniciaria molt abans de ser jove sinó inferint, des de l’educació cívica en voluntariats des de que són infants on mitjançant un inici de pràctiques com l’aprenentatge servei es podria mica en mica potenciar tots uns aprenentatges per poder ser ciutadans actius dins i des de la comunitat. No obstant, en aquests moments on el valor de la participació social no esta immersa en la nostra cultura els joves hi tenen un paper crucial, ja que són una font d’innovació i de creativitat. Segons el professionals Jesús Arturo Figueroa Quiroga, es recolza la meva idea que els joves són portadors de grans energies i iniciatives de renovació i canvi i per tant són una bona eina metodològica pel desenvolupament de la comunitat, sense caure exposaria jo en responsabilitzar-los.

Personalment i per acabar, afegiria que per tal de que els joves puguin arribar a ser un motor real s’ha de repensar les polítiques destinades a joventut centrades en les necessitats reals específiques dels joves cap a la plena ciutadania, és a dir, facilitat perquè els joves puguin exercir els seus drets i deures com a ciutadans/es (Soler & Planas, 2008).

Us deixo amb uns enllaços d’unes experiències de treball comunitari amb joves:

-Fundació Ateneu Sant Roc, Badalona:http://www.fundacioateneusantroc.org/el-diari-de-la-diputacio-experiencies-de-treball-comunitari-oportunitats-participacio-i-emancipacio-per-als-joves/

– Esplai la Florida, Hospitalet de Llobregat: http://www.l-h.cat/gdocs/d5625454.pdf

•BARBERO, JM & CORTÉS, F. (2005). Trabajo Comunitario, organización y desarrollo social. Madrid: Alianza Editorial.

• LLENA, A; PARCERISA, A; & ÚCAR, X. (2009). 10 ideas Clave. La Acción comunitaria. Barcelona: Graó.

• MEDRANO, ML.(coord). (2012). Juventud y emprendimiento. Una oportunidad en tiempos de crisis. Revista de Estudios de Juventud, 99. Madrid: Universidad Rey Juan Carlos. Consultat 12 de febrer de 2014 a           http://www.injuve.es/sites/default/files/2013/11/publicaciones/RevistaInjuve99.pdf

• PFEILSTTER, R. (2011). El emprendedor. Una reflexión crítica sobre usos y significados actuales de un concepto. Gazeta de Antropología, 27(1), 16.

• SOLER. P & PLANAS, A. (2008). La evaluación de las políticas locales de juventud. análisis de la situación actual y propuesta de un instrumento de evaluación. Girona: Universitat de Girona. Institut d’Investigació Educativa de la Universitat de Girona.

Anuncios

Etiquetas: , , , , ,

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: