Les paraules

El nostre dia a dia, les nostres accions, des de les més insignificants i minúscules fins aquelles que tenen més impacte, el nostre fer, el nostre pensar…gairebé tot està impregnat d’ideologia. I la ideologia impregna el llenguatge, que també ens acompanya, anem on anem, i posa paraules a allò que veiem, fem o pensem. Així la ideologia i el llenguatge van agafades de la mà. Una influencia l’altra i vicerversa. Quan parlem de llibertat, d’exclusió, de cohesió, de conflicte…no són paraules buides. Totes arrosseguen amb elles mateixes un conjunt de significats. És cert que totes les paraules poden ser enteses de diferents maneres però sovint existeix una sèrie de significats implícits, subtils, marcats per la ideologia que arrosseguem a través de la cultura i la història dels nostres dies.

Sovint donem per fet que una paraula té un significat clar, que no hi ha marge a interpretacions o bé que sabem exactament el que vol dir. Tot i això, què passa quan comencem a donar voltes a les paraules, als conceptes, i intentem fer l’exercici de definir-les? Ens podem trobar en un conflicte; malgrat que em semblava el contrari, pot ser que no tinguem tant clar què volem dir quan utilitzem certes paraules. I això és el pot passar quan ens topem de ple amb la gran paraula, una de les reines de les polítiques de joventut. La “participació”. I què vol dir participació?

Segur que si ens reunim unes quantes persones i comencem a definir la paraula “participació” ens podem trobar amb moltes perspectives diferents. Tal i com diu Trilla i Novella (2001) participar pot significar fer acte de presència, prendre decisions, estar informat de quelcom, opinar, gestionar o executar; des d’estar simplement apuntat, ser membre de, a implicar-se en alguna cosa en cos i ànima. Participació pot tenir moltíssims significats diferents i això és molt perillós perquè, com diuen aquests dos autors, a través d’aquest terme es pot fer molta demagògia i retòrica buida. Si no es defineix bé a què ens referim, es pot utilitzar el terme de forma molt mal intencionada, amb missatges que no diuen res i inclús manipular el concepte en pro d’uns resultats esperats.

De participació n’hi ha de molts tipus diferents. Podem parlar de participació simple, participació consultiva, participació projectiva i metaparticipació. Cada una d’elles es refereix a un nivell de participació diferent, tot i que no tenen perquè ser excloents entre sí.

Les polítiques de joventut declaren recolzar la participació, però costa trobar les definicions del que es refereixen quan parlen de participació. Segons Agudo i Albornà (2011) els mecanismes per potenciar l’apoderament i autonomia dels joves es basen en la participació, interlocució, acompanyament i capacitació. Però és cert que sempre és així? Qualsevol tipus de participació potencia l’apoderament?

És molt important, com a professionals de l’acció social, fer un procés de deconstrucció dels conceptes. Ser conscients que no podem fer ús de les paraules sense estar dient moltes coses entre línies. Si creiem en una societat diferent i en la transformació social hem de partir també de la deconstrucció del llenguatge. És molt important tenir cura de com utilitzem les paraules i fer un procés de reflexió amb cadascun dels termes que utilitzem, perquè si no, sense adornar-nos-en podem estar contribuint en una manera de fer que potser no és la que pensem que és més justa. Per tal de trencar amb l’hegemonia de la mirada cap a la societat cal fer-ho des de baix, i també, des del llenguatge. 

– Agudo, B. Albornà, R. (2011) Autonomía y empoderamiento de las personas jóvenes. Revista de estudios de juventud. Las políticas públicas de juventud. Núm. 94. (pàgs. 89-100)

– Comas, D. (2011) Por qué son necesarias las políticas de juventud? Revista de estudios de juventud. Las políticas públicas de juventud. Núm. 94. (pàgs. 11-27)

– Trilla, J. Novella, A. (2001) Educación y participación social de la infancia. Revista iberoamericana de educación. Núm. 26.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: